Molnár Ákos 10.B osztályos tanuló slam poetry kategóriában mérette meg magát a 30. Erkel Diák Ünnepeken, az EDÜ-n. Ez egy négynapos programsorozat Gyulán.

Rengeteg diák és kísérő társaságában érkeztünk ide, ahol közel 400 versenyző mérte össze tudását összesen 16 kategóriában.

Az első napon a szállás elfoglalása után felmértük a terepet, a verseny tervezett helyszínét, és alaposan meg is ijedtünk, mert a Kohán képtár kiállítóterme annyira kongott, hogy érthetetlenné tette az előadandó szöveget. Úgyhogy az előadási stratégiát gyorsan megváltoztatva nyomban gyakorlásba kezdtünk, hogy a visszhang okozta hátrányt az előadás javára fordítsuk. Amennyire szűkös időnkből telt, kicsit körülnéztünk a városban is.

A verseny napjának délelőttjén megnéztük a drámai előadások versenyét, ahol izgalmas, kreatív produkciókkal örvendeztettek meg minket. 

Egy izgalomlevezető fagyi elnyalása után ismét belevetettük magunkat a gyakorlásba. A rákészülésnek meg is lett az eredménye, mert a többi versenyző nem vette a fáradságot a helyszín felderítésére, és ez kritikus csapást mért az előadásukra, holott ők is izgalmas szövegekkel versenyeztek.

A slam-versenyt Ákos a zsűri egyöntetű szavazata alapján nyerte meg. Nagyon örültünk az első helyért járó plakettnek, viszont azon megdöbbentünk, hogy ebben a kisvárosban úton-útfélen megállítottak minket, hogy gratuláljanak a produkcióhoz. Aztán azonnal jött a felkérés, hogy mint kategórianyertes, másnap lépjen fel Ákos a gálán is Piával írt irodalom című művével. Hogy pont ezt választották, kihívás elé állított minket, mert ez ment szerintünk a legkevésbé, mint ahogy az is nehézséget okozott, hogy a Gála helyszíne az Erkel művelődési ház színháztermének nagyszínpada volt. Oda pedig más előadási technika kellett.

Este az EDÜ fáklyás felvonulásán vettünk részt. Az utcán végigkígyóztak a fellépők és kísérőik, akik a menetet vezető teherautó mögött lépkedtek, ahonnan a bulihangulatot szolgáltatták. A felvonulás a nagyszínpadnál ért véget, ahová a szervezők olyan koncertet szerveztek, ami nem a mi világunk volt. Helyette betévedtünk a Zeneműhely udvarára, ahol viszont nekünk való zenét játszott a Daybyday, egy négyfős rockbanda.

A harmadik nap délelőttjén megeveztük a Gyula városát átszelő élővíz-csatornát, ahol még jégmadarat is láttunk. Ebéd után színpadbejárásra és hangbeállásra mentünk. A gálán fellépők színvonalas műsort adtak – nemhiába: ez a kategóriagyőztesek szemléje volt. A verseny és a gála sok energiát emésztett fel, az esti koncerteket közös döntés alapján kihagytuk.

Vasárnap délelőttre hagytuk a lazulós programot: a gyulai várfürdőt. A meleg vízben ázás, vízicsúszdázás és vízbe ugrálás szuper levezetésnek bizonyult.

Köszönjük a sulinak, hogy itt lehettünk.