Március 18-án, egy sikeres pályázat és hosszú felkészülés eredményeképp, a hajnali órákban útnak indultunk Milánóba. A három hetes olaszországi tartózkodás során a kiválasztott 15 fő technikus és 15 fő dekoratőr tanuló otthonuktól távol bizonyíthatja szakmai rátermettségét. A szakmai fejlődésen túl,  az Erasmus + program lehetőséget nyújt a résztvevőknek, hogy önállóan helyt álljanak egy idegen országban, angol nyelven kommunikáljanak, és megismerkedjenek egy másik ország kultúrájával.

Milánóban az esti megérkezést követően mindenki elfoglalta a szobáját, és kipihente a hosszú buszos út fáradalmait. Másnap reggeli után az EVOLVO csoport tagjai ellátogattak a szállásunkra, és ellátták a diákokat hasznos információkkal a következő három hétre vonatkozóan. Már ez alatt a találkozó alatt világossá vált számunkra, hogy az utazás előtti félelmek mind hiábavalók voltak, hiszen egy nagyon felkészült, és segítőkész csapat koordinálja a programot.

Minden segítséget megkapunk/megkapnak a diákok kezdve attól, hogyan lehet a legegyszerűbben eljutni a munkahelyekre, egészen addig, hogy milyen nevezetességet érdemes felkeresni a városban. Már ezen az első napon felkereste néhány diák a leendő munkahelyét, megismerkedtek a munkaadójukkal.

Az első benyomások alapján mindenki nagyon várta már, hogy másnap belekezdjen a tényleges munkába, kamatoztassa az iskolában tanultakat. Reggeli után elindultak a két, három, és öt fős csoportok az első munkanapjukra. Diákjaink munkahelytől függően napi 4,6 illetve 8 órát dolgoznak. A munkaidő leteltével mindenki lelkesen mesélt az aznapi élményéről. A munkaadók egytől-egyig barátságosan fogadták a diákokat, a szakmájukba vágó feladatokkal látták el őket.

Munkahelyek:

Dolphin Soluzioni Informatiche Bejczi Vanda, Csellár István, Ispán Boglárka, Szántó Nikolett, Kecskeméti Kristóf
Punto Luce Katona Kristóf, Balogh Benedek, Petrok-Hanmer Péter Zsolt, Zalányi Bence Ferenc
Yatta Nagy Anna Sára, Rádi Alexandra
Vectorealism Görcz Dániel István
Temporiuso Böröcz Barnabás, Krichenbaum Dominik, Makádi Tünde, Biró Róbert, Csizmadia Péter
Ceballos Margarita Ladányi Dorottya, Litkei Nóra
Woodhouse Hotel Gáspár Csongor, Dézsi Bianka, Szalay Evelin, Krizsán Dóra, Petróczi András
Creocasa Baukó Gábor, Ficze Barnabás
Purelab Kecse Henrietta, Nyíri Rebeka
Bluekitchen Bíró Anita, Becze Mónika

Az első hét végére érve elmondhatjuk, hogy a tanulók igazi csapatként funkcionálnak, segítik, biztatják egymást, és szükség esetén szakmai tanácsokkal látják el a társaikat. Mindenki számíthat a másikra. A munkaadók elégedettek a diákok szorgalmas és szakmailag hozzáértő munkájával, dicsérik, és építő tanácsokkal látják el őket. Ebből a munkakapcsolatból mindkét fél előnyt kovácsolhat, hiszen több esetben is előfordult, hogy a munkaadók elfogadták a tanulók ötleteit és javaslatait, és ennek alapján szervezték át a munkát.

Hétvégén közös programok keretében ismertük meg jobban a várost. A szombati napon a Duomot-t néztük meg, vasárnap pedig a Leonardo da Vinci múzeumhoz látogattunk el. Mindkét alkalommal maradandó élményekkel távoztak a tanulók, amelyet fényképeken örökítettek meg.