A tavalyi VíziVándor táborban való részvétel után meghívást kaptam az idei Vándortábor Konferenciára, amit az Eiffel Műhelyházba szerveztek. A hatalmas előcsarnok a kiállított vasúttörténeti ritkaság, egy 1912-es gőzmozdony és étkezőkocsi mellett állófogadásra volt berendezve. A szolgáltatók pultjainál rengeteg tematikus kiadványt gyűjtöttem össze Magyarország különböző régióinak vízi-, kerékpáros és túraútvonalairól, ez a hirtelen felszedett másfél kiló kellőképpen stabilizált, csak legyen időm minden javasolt útvonalat végigjárni.

A rendezvényteremben az üléssorok közt a lábam is már majdnem kényelmesen elfért. A két tavaly elhunyt túraútvonal-felelősről való megemlékezést követően Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár, és Gulyás Gergely mondott beszédet. Üdvözítően szórakoztató és motiváló gondolatokat osztottak meg a mozgás fontosságáról, és hogy milyen forrásokból kívánják mindezt finanszírozni. Az új törekvések végre arra irányulnak, hogy a sport öröméért mozogjunk, ne versenyeredményekért. A négy különböző vándortábornak is ez a célja, amiből iskolánk eddig csak az evezősben vett részt, de lelkesedésben nincs hiány, tervezzük, hogy bekapcsolódunk a bringás és erdei táborokba is.

A sok ülés után nagy meglepetésre felállították a 600 fős nézősereget és alaposan megtornáztattak minket, pont mikor már kezdett minden pozícióban fájni az ülés. A konferencia során ezt többször is megismételték.

A nagyon hivatalos előadók után érdekességek következtek. Élménybeszámolót hallhattunk a mozgásszervi és/vagy mentális fogyatékkal élők túráztatásáról. Ha az előadó srác láb nélkül biztonságosan tud kerekezni és evezni, és még élvezi is, akkor a mi fess, szép és egészségtől duzzadó tanulóinknak is igazi élmény. De tény, hogy csajoknak egy hetet ki kell bírniuk smink és hajvasaló nélkül…

Táborozni azért is jó – mint egy másik előadás jól adatolva rávilágított -, mert a kamaszok szórakozásra fordított képernyőideje meghaladja a napi 8 órát, ami rengeteg, ellenben alvásidejük meg sem közelíti a WHO által ajánlott nap 9-11 óra alsó határát. A lefárasztott kamaszok viszont rendesen alszanak a táborokban. Állítólag. Meg néha evezés közben is. Azért volt, hogy mi hajnali 1-kor még a fényszennyezés-mentes égbolt szépségeit csodáltuk. A fővárosból kiszabadulva nem is meglepő.

Ha tudtunk volna róla, mi is indulhattunk volna a Vándorolj, fotózz és nyerj! pályázaton, ahol a tavalyi vándortáborokban készített legjobb képeket díjazták négy kategóriában. Idén tán mi is bekapcsolódunk.

A lányok közül biztosan tudják páran, mi az IOV. Aki nem, annak szívből ajánlom Leiner Laura ifjúsági regénysorozatát, ami a táborozásról szól. Kiderült, hogy valami hasonlóan izgalmas programsorozatot összehoztak már a valóságban is Vándorviadal címen. Két fiúból és két lányból álló csapatok nevezhetnek március 4-től, hogy megméressék magukat különböző csalafinta online feladatokban. A legjobb csapatok augusztus 26. és szeptember 1. között mérhetik össze tudásukat egy titkos helyszínen megrendezésre kerülő offline tábori viadalon.

A szakmai előadásokat Litkai Gergely humorista túrázós történetei oldották fel, hogy végül egy sokfogásos ebéddel fojtsuk le a sok élményt.

Trója Krisztina