Az elmúlt évek hagyományának folytatásaként, idén is lehetőségünk nyílt arra, hogy legjobb és legbátrabb diákjaink számára külföldi szakmai gyakorlatot szervezzünk, az Erasmus + projekt finanszírozásában.

A 21 kiválasztott tanuló, Torma Éva tanárnő és Katona József tanár úr kíséretében és segítségével utazott el Sepsiszentgyörgyre, hogy – szakmai szempontból is – értékes és maradandó élményeket szerezzenek a 2 hetes mobilitás során.

Élménybeszámolójukat olvasva képet kaphatunk az eseménydús hetek történéseiről.

Galériánk elérhető ide kattintva.

15 órás vonatút után érkeztünk meg az erdélyi Sepsiszentgyörgyre, majd onnan kisbuszokkal vittek minket a VET Center munkatársai a a Sepsitől 4 km-re Árkoson található szállásra.

Diákjaink hét csoportban hét különböző munkahelyen folytatták a szakmai gyakorlatot.

A WoodManagment cégnél dolgozó tizenegyedikes tanulók önálló feladatot kaptak egy saját tervezésű bútort egy népi ihletésű faliszekrényt terveztek és kiviteleztek teljesen önállóan. A  kész szekrényt megkapták és az iskolai vizsgamunka kiállításon fogják bemutatni.

Kató Jenő kisvállalkozásnál két tizedikes fiú végezte a szakmai gyakorlatát, ők  főleg bútorlapokból készült konyhabútorokat és  polcokat élfóliáztak és szerelek össze részben a műhelyben, részben a helyszínen.A fiúk bepillantást nyertek egy faipari cég működésébe.

 

Pista Bá vállalkozásánál négy tizedikes fiú dolgozott, ők a cég által készített kis díszfigurák előállításában, csiszolásában vettek részt.

A Wood Sense cég kisvállalkozó három tizedikes diákot fogadott, itt ajtó, ablak beszerelés ill. anyagelőkészítés, csiszolás volt a diákok feladata.

A kisvállalkozó mesterek igyekeztek minden diák számára megfelelő feladatot adni, illetve megismertették őket a műhelyekben használt gépekkel.

Dekoratőr tanulóink virágboltban ill. rendezvényszervező cégnél végezték a gyakorlatot.

Milbon virágboltnál három tizedikes lány kapott munkát. Ők alapvetően száraz virággal dolgoztak, asztal-és falidíszeket , ill. tavaszi kopogtatókat készítettek, valamint a hét végén egy esküvő dekorációjának készítésében is részt vettek.

Az IXIA  virágboltban  is három diák végezte a gyakorlatát. Ők főleg élővirágból készítettek csokrot, asztaldíszt és dekorációt.

A Lilla Orchidea rendezvényszervező cégnél is hárman kaptak munkalehetőséget,  ők padfestéssel, dekorációkészítéssel ill. berendezési feladatokkal is szembesültek.

A tanulók visszajelzései a legtöbb munkahelyről alapvetően pozitívak voltak. A munkaadók kedvesek, türelmesek voltak, figyeltek a diákok képességeire, igényeire. Mindegyikük olyan feladattal is találkozott amivel az iskolai szakmai gyakorlati órákon még nem.

A két munkahét közötti szombaton és vasárnap tudtunk szabadidős programot szervezni.

Szombaton a faiparos diákokkal (a dekoratőröknek a szombati rendezvényeken kellett segédkezniük) egy gyalogtúrán vettünk részt Árkosról Sugásfürdőre, ami a környék üdülőközpontja.A több mint 5 km-es túra során 828-es magasságig jutottunk el. Sajnos a túra előtti napokba nagyon sok eső esett így felázott a talajon nehéz volt a haladás,helyenként bokáig süllyedtünk a sárban.  Vasárnapra egy buszkirándulás szerveztünk.

Először 1060 méter magasan fekvő Brassó Poianaba, Brassó üdülő övezetébe utaztunk. Onnan felvonó kabinnal felmentünk Keresztény havasokba (1750 méterre, ahol még hó volt. A gerincen megtett rövid séta után megmásztuk az 1799 méter magas csúcsot. A diákok többsége először járt 1000 méter fölött, ráadásul itt még néhány centis hó fogadott minket, ami alkalmas volt egy hócsatára is. A csúcsról a tiszta idő miatt 50-80 km-es távolságra el lehetett látni, megcsodálhattuk a Déli -Kárpátok minden nagyobb hegységét a Bucec-től a Fogarasi-havasokig.

A hegyi túra után meglátogattuk Erdély egyik legszebb városát Brassót. Körbevezettük a diákokat a városfalak mentén, a Fehér-bástyáról megmutattuk a kilátást, megnéztük a Katalin-kaput ill. a Takács-bástyát, majd a Cenk alól bementünk az óvárosba megnéztük a Fekete-templomot (Európa legkeletibb gótikus templomot) és a főteret ill. a város sétálóutcáit.

Két hét alatt a diákok megismerték Sepsiszentgyörgyöt,  a záró napon pedig meglátogassuk a Kós Károly tervezte Székely Nemzeti Múzeumot, melynek kiállításain a diákok megismerkedhettek a múzeum történetével, a székelyek eredetével és néhány jellegzetes  székely tárggyal. Két alkalommal vasárnap ill. szerdán estére az érdeklődő diákok ingyenes belépőt kaptak a SEPSI SC futballmérkőzéseire.

 

A program célja alapvetően megvalósult, a diákok két héten keresztül értelmes, érdemi szakmai gyakorlatotot végeztek. A gyakorlati helyeken tanultak szélesítették ismereteiket, az önálló munka lehetősége növelte az önbizalmukat ill. a szakma iránti elkötelezettségüket. Szinte minden diák elégedett volt a munka mennyiségével és minőségével, jóllehet szinte minden csoportnál voltak u.n. gyengébb napok. A programzáró megbeszélésen mindannyian azt nyilatkozták, hogy jó személyes kapcsolatot sikerült kialakítaniuk a «munkaadójukkal » és valójában sajnálják, hogy ilyen rövid volt a program, azaz még maradtak volna.

A munkaadókkal ill. a VET center munkatársaival kialakított emberi kapcsolatokon keresztül megismerték egy idegen országban élő magyar kisebbség kultúráját, nyelvét, szokás-és gondolkodásmódját. Szinte minden diák megszerette ezt a kultúrát, tájat és szívesen visszatér majd turistaként is.

Galéria