Iskolánk kiváló tanára, Katona József – aki nemzedékeket indított el a faipari pályán – több évtizedes munkája elismeréseként, augusztus 20-án miniszteri kitüntetésben részesült.

Ez alkalomból egykori tanítványai is visszaemlékeztek a Kozmában töltött évekre, és a tanár úrral töltött órákra. Ezek közül az írások közül válogatva, Telegdi Ármin szavaival gratulálunk kollégánknak a magas rangú elismeréshez.

„Az első és legkézzelfoghatóbb felismerésünk a Tanár úrral kapcsolatban az volt, hogy mennyire szigorú. Addigra már elég időt töltöttünk együtt ahhoz, hogy hozzászokjunk a gondolathoz, majd 25 kamasz fiú megrendszabályozása olyasvalami, amibe nem egy tanárnak beletörik a bicskája. Katona tanár úr természetesen nem jött zavarba, a legnagyobb szájúakat is játszi könnyedséggel szerelte le egy-egy jól irányzott szúrással.

 

Az első órák után egyértelművé vált, hogy nála nem lehet majd csendben túlesni az egészen, különösen mivel az egyik legalapvetőbb szakmai tárgyunkat, a szerkezettan-szakrajzot kezdte tanítani nekünk.

Emlékszem, hogy volt egy pont valamikor az első egy-két hónap küzdelmem után, mikor a sok magyarázat és szemléltető ábra hatására valami átfordult bennem, és az addig nehezen átlátható, absztrakt vonalakban látni kezdtem a csomópontokat. Onnantól kezdve minden megváltozott, elkezdtem élvezni a szerkezetek felfedezését.

Tanár úr valóban az alapoktól kezdte, a legegyszerűbb, legrégibb, sőt, gyakran réges-rég túlhaladott fakötésekkel és bútorszerkezetekkel. Akkor sokszor éreztük úgy, hogy minek ezekkel vacakolni, miért nem tanulunk valami naprakészebbet, érdekesebbet? Csak jóval később, mikor egy ideje már a bútoriparban dolgoztam, ismertem fel igazán ennek a megfontolt alapozásnak a jelentőségét, ugyanis a valóság nem mindig korszerű – az építőiparban pedig bármivel szembe kerülhet a tervező.

Az alapjaink stabilitásához pedig kétség sem férhetett: szakközépiskolai, sőt, olykor országos vagy európai szintű versenyek dobogós helyei jelezték Katona tanár úr tanítványainak útját. Az egyetemen több szakmai tárgy gyakorlatait is megajánlott jelessel teljesítettük, pusztán a szakközépiskolai feladataink bemutatásával. Mondanom sem kell, mekkora presztízsnek éltük meg ezt, nem beszélve az így nyert könnyebbségről! Azt hiszem, ekkor éreztük először, hogy a sok éves kemény munkánk és a szigorú számonkérések kifizetődnek számunkra. Később pedig szó szerinti értelemben is kifizetődtek: nem túlzás azt állítanom, hogy gyártáselőkészítő mérnöki mindennapjaimban javarészt abból a rajztudásból és stílusismeretből éltem, amit a Tanár úr biztosított számunkra.

Azt hiszem, nem csak a magam, de a sok-sok diák nevében, akik mind Tanár úr kezei alatt sajátították el a szakmai rajzolást, mondhatom, hogy hálásak vagyunk és köszönjük szépen mindazt a tudást és lelkesedést, amit az együtt töltött évek alatt tőle kaphattunk!”

Telegdi Ármin faipari mérnök, 2007-2013-ig a Kozma tanulója.