Március 15-e alkalmából a Rákóczi Szövetség támogatásával kirándulást szerveztünk Pákozdra. A résztvevő diákok először a Pákozdi Arborétum és Vadaspark területén tettek túrát. A túrázás során bejárták az erdészeti tanösvényt, és részt vettek egy játékos vetélkedőn, mely a kiállított információkra épült. A kilátóból csodás kilátást élvezhettek a Velencei-tóra, a múzem kiállításán pedig helytörténeti, geológiai és ökológiai tudásukat gazdagíthatták.

 

Miután a vadaspark állatait jóllakatták zoocsemegével, és a drótkötélpálya teherbírását is próbára tették, a fiatalok megpihentek kissé a ragyogó napsütésben.

A rövid pihenő után – a fáradtságot félretéve – a csapat átsétált a Katonai Emlékparkba, hiszen hátra volt még a nap legfontosabb programja.

Az emlékparkban vezetett túra során a tanulók megismerkedtek a 1848-49-es szabadságharc fegyvereivel, ruháival, sőt az ágyúöntés technológiáját is elleshették, különös tekintettel a fa öntőforma kifaragására. 🙂

A katonai park más érdekes látnivalókat is tartogatott számunkra. A sorkatonai szolgálat és a tűzszerészek életének bemutatása főleg a fiúkat hozta lázba, a lövészárok és a hozzá kapcsolódó barakk azonban mindenkire nagy hatással volt. A háború rémségeinek átélése különös aktualitást kapott az Ukrajnai események fényében.

Köszönjük a Rákóczi Szövetség támogatását, melynek segítségével sikeres és tartalmas napot tölthettünk együtt.