„AHOGY A VÍZ TÜKRÖZI AZ ARCOD”

A sepsiszentgyörgyi színtársulat számos nemzetközi díjat kapott már az „Ahogy a víz tükrözi az arcod” című előadásáért, melyet 2016. március 9-én a BKSZC Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolájában is bemutattak. A félig szürreális, félig dokumentarista darab a 21. századi gyerekek, fiatalok problémáira, kiszolgáltatott helyzetére fókuszál.

 

Osonó Színházműhely

A sokfelé utazó színtársulat drámapedagógusokból és középiskolás diákokból áll, akik a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatának tagjai. A társulatot vezető pedagógusok nem egyszerűen „színjátszó kört” vezetnek, hanem önismeretei tréningeket és drámatáborokat is tartanak, melyek alkalmával mélyebben meg tudják ismerni a hozzájuk csatlakozó fiatalokat. A bemutatott színdarabot az így megismert kamaszok élettörténetei, kérdései, traumái ihlették.

Nehéz feladat képet adni a darabról annak, aki még nem látta, ugyanis meglehetősen eltér a „klasszikus” előadástól. Egymáshoz csak lazán kapcsolódó jelenetekből épül fel, melyekben minden furcsa tárgynak és hangsúlynak jelentősége van. Ezek a jelenetek gyakran szürreálisak, érzelmileg túlfűtöttek, szimbolikusak – és jól ellenpontozzák őket az időről, időre bejátszott, valódi statisztikák, melyekből többek között kiderül, hány gyereknek dolgoznak a szülei külföldön, hányan válnak erőszak áldozatává, vagy épp hogyan romlik a közoktatás és az egészségügy színvonala. (A statisztikák Romániára vonatkoznak, ám a megjelenített problémák általános, Kelet-Európai tünetek.)

Az előadás katartikus élményt jelentett minden diáknak és tanárnak, akinek a társulat jóvoltából lehetősége nyílt a darabot megnézni és utána a beszélgetésben részt venni. (Szó szerint „jóvoltából”, ugyanis gázsi nélkül játszottak.) A beszélgetésből egyértelműen kiderült, hogy a mi tanítványainkat is mélyen érintette a darab. Az előadás egyik legfontosabb „tanulsága” (melyet kicsit sem „rágtak a szánkba”, mégis tökéletesen kikristályosodott), hogy a „deviáns magatartás” szinte mindig a magára hagyott, kétségbeesett, szeretetéhes fiatal segélykiáltása.

További információk az Osonó Színházműhelyről: www.osono.ro

Osonó Színházműhely

Osonó Színházműhely

Osonó Színházműhely

Osonó Színházműhely

Osonó Színházműhely

Osonó Színházműhely