A Határtalanul pályázat keretében iskolánk diákjai Erdélyben, a csíkszeredai Kós Károly Líceum diákjai pedig Budapesten és környékén jártak a híres író-építész nyomában.

Az erdélyiek április 1-5.-ig tartózkodtak Magyarországon és a Kós Károly tervezte épületek: az Állatkert pavilonjai, a Wekerle- telep, a zebegényi templom mellett, Budapest és a Duna-kanyar nevezetességeit is meglátogatták.

A program fontos eleme volt, hogy a két iskola tanulói megismerjék egymást, ezért a Kozmában vendégül láttuk a csíkszeredaiakat, illetve iskolánk diákjai közül többen részt vettek az erdélyiek budapesti programjain: együtt voltak velük a budai várban, az állatkertben, a visegrádi fellegvárban és palotában.

A Kozmás diákok április 15-19-ig utazták be Erdély vadregényes tájait, és kutatták fel a Kós-féle épületeket. Az út fontos állomása volt Sepsiszentgyörgy, ahol a Székely Nemzeti Múzeumon kívül több híres Kós Károly tervezte épület is áll: a Tanulók Háza, a Kós Károly Iskola. Erdély-szerte sok fontos épületet: Csíkszeredán a Kalot- házat, Kolozsvárott a „kakasos templomot”, Mérán pedig a tejcsarnokot tervezte a híres építész.

Csíkszeredán már régi ismerősként fogadták a Kozmásokat a csíkiek. A diákok csoportokban fedezték fel a város nevezetességeit, majd felállították a Magyarországról hozott útjelző táblát a partneriskola udvarán.

A pályázat lezárásaképp mindkét iskola diákjai készítenek és kiállítanak iskolájukban egy-egy frízt a Kós-féle épületek, motívumok felhasználásával.

Galéria megnyitása