Zalányi Bence EuroSkills bútorasztalos versenyző, a 2023-as nemzetközi verseny hazai válogatójáról:

A Skills verseny hazai válogatója bútorasztalos szakmában 2 fordulós rendszerben történik, egy elő válogatóból és egy döntőből áll, és a verseny győztese képviselheti Magyarországot nemzetközi Skills versenyen bútorasztalos szakmában.  

Az első fordulóban egy kisebb bútor elemet, részt kellett elkészíteni 6 óra alatt, ez egy bortartó volt. Az első fordulón kb. 25-30 versenyzőből 3-an jutottunk tovább a döntőbe, ahol már egy összetettebb feladat várt ránk egy bonyolult láb szerkezettel és egy nem sokkal könnyebb korpusz szerkezettel. A végtermék egy bárszekrény lett benne az első fordulón elkészült bortartóval és egy 6 darabos pohártartóval.

A döntő feladatra 13 óra állt rendelkezésre két nap alatt, első nap 7 órát teljesíthettünk a versenyből és mindenki a saját taktikája szerint haladhatott a feladattal.

Első lépésként a műhelyrajz készítése volt soron, hogy a rejtett információkra is fény derüljön és, hogy megkönnyítse a termék elkészítését. Rendkívüli feladat már az elejétől fogva körvonalazódott, hogy nem egy szokványos szerkezetekből álló bútor lesz, így ezek az apró részletek és megosztott figyelem egy kicsit mindannyiunkat le is kötött és a szükségesnél egy kicsit jobban vissza is vetett a lendületből, de ennek ellenére az összetett lábszerkezet már az első nap végére össze is állt.

Természetesen ezen felül még rengeteg munka várt rám a második napon. A második nap reggelén volt lehetőség megbeszélni a taktikát felkészítőmmel, Hamar Zoltánnal aki egy kicsit aggódva nézett szét a rengeteg alkatrész felett, de én éreztem belülről, hogy ugyan sietnem kell, de össze fogom tudni állítani a bútort. Telt az idő szaladtak az órák és egyre és egyre nagyobb iramra volt szükség a cél eléréséhez. Az utolsó óra is meg kezdődött az idegőrlő percek elindultak. Szerkezet modulokban már-már összeállt, de még mindig hátra volt az összeállítás és végső munkálatok befejezése. Az utolsó percekben kerültek még fel a szorítók a termékre és ekkorra maradt idő az ajtó felpántolására és a fogantyú elhelyezésére.

Végül is a termék elkészült és összeállt a végeredmény pedig magáért beszél. Rengeteg gyakorlás és több évi munka után sikerült a dobogó legfelső fokára felállni és így kiharcolni a nemzetközi versenyen való részvételt. A rengeteg munka meghozta a gyümölcsét a siker és a sikerhez vezető út hozta magával a rengeteg fejlődést és tanulást, de innen még hosszú és tartalmas az út a nemzetközi versenyig ami 2023 októberében kerül megrendezésre Lengyelországban.

A versenyzés számomra az éltető erő és a motiváció, versenyezni egy nemes és felemelő érzés, a jó eredmény, siker az pedig a ráadás.

„A versenyzés fanatikusoknak való. Csak az fogjon bele, aki úgy érzi, erre született, s készen áll mindent megtenni a sikerért.”

Kathi Béla