Élménybeszámoló a csapat felkészítő tanárának, Gálpál Viktornak tollából.

Második alkalommal került megrendezésre a Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakközépiskolában, a Skills Junior verseny. A versenyen a 18. életévüket be nem töltött asztalos, és faipari technikus tanulók indulhatnak. A feladatok során a fő hangsúly a kizárólagos kézi megmunkáláson alapszik, gépek használata nem engedélyezett. Az versenyművek alapanyaga, borovi fenyő. A szakmai zsűri tagjai, (akik nem mellesleg a volt, vagy jelenlegi Skills versenyzők) nagyon alaposan vizsgálják az adott feladat csomópontjait. Minden hajszálnyi rés, durva megmunkálás, pontlevonással jár.

Iskolánkat, a Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikumot, idén négy versenyző, Végh Mónika, Hajdú Zsombor, Siba Dénes és Czakó Márk képviselte.

Rövid felkészülési időszak után, bízva  tehetségükben és szorgalmukban, illetve az előzetes gyakorlások eredményeiben, indultunk útnak a verseny reggelén. A sorszámok kihúzása után, a versenyzők elfoglalták helyüket, és kipakolták a szerszámaikat. A feladat pontos ismertetése (no meg részemről két kisebb, lábon kihordott infarktus?) és a megbeszélés után, kisvártatva kezdetét vette a verseny.

Az első szünetben, még kissé kesernyés volt a csapat szájíze, volt aki anyagot is cserélt, mert hibát vétett. Egy gyors ebéd és szakmai meeting (értsd csoki evéssel egybekötött imádkozás, hogy felébredjen a csapat) után, mindenki visszatért a helyére és folytatta a versenyt. Az idegőrlő percek órákká nőttek míg végül megszólalt a verseny végét jelző dudaszó.(Szokáshoz híven, több szomszéd településen is hallották ?)

A több csoportba verbuválódott zsűri elvonult a kész versenyművekkel, majd különböző mérési, illetve esztétikai szempontok alapján értékelték a munkákat.

A csapatunk kissé fáradtan, de büszkén várta a késő esti eredményhirdetést.

 

Iskolánk versenyzői közül ketten – Siba Dénes és Hajdú Zsombor – bejutottak a döntőbe. Ők ketten képviselik iskolánkat a Szakma Sztár versenyen megrendezésre kerülő, Skills Junior Verseny döntőjében. Végh Mónika és Czakó Márk is kiválóan küzdött, bizonyítva, hogy mindent megtesznek, az Iskola eredményes képviselése érdekében. Értékes tapasztalatokkal, és azzal az elhatározással tértünk haza, hogy a következő versenyre még nagyobb odaadással, energiával fogunk készülni. Ezúton köszönjük az iskolában, háttérből is segítő csapat munkáját! Köszönet az Oktatóknak, az elméleti Pedagógusoknak, és mindenkinek, akik velünk együtt tolták a szekerünket!

Hajrá Skills Junior, Hajrá Kozmások!!!!!!