Alig múlt el 12 óra, a Skills Junior Verseny vége óta, kedd reggel 7.45- kor már a Worldskills Lyon előválogató versenyre hangolódott a versenyzői csapat. Ez alkalommal Márton Márk, Orosz Patrik, és Szeifert Levente képviselte az iskolát.

Márk, és Patrik még nem múltak el 18 évesek, így csak külön engedéllyel indulhattak a felnőtt versenyen. Mivel Márk és Patrik egy nagyon komplex pályázatra készült nagyon kevés idejük jutott a felkészülésre. A kiküldött feladatot, talán négy alkalommal tudtuk gyakorolni, de annak bonyolultsága kifogott a fiúkon. Elhatároztuk, hogy ha másra nem is, de tapasztalatokkal gazdagodni, kiváló alkalom lesz. A már szokásos jelentkezési procedúra után, egy meeting következett, ahol bemutatták, az elkészítendő munkadarabot. Ez a kiküldött feladat 30 %-ban megváltoztatott munkadarabja volt. Hát eléggé elgondolkodtunk, hogy ahányan vagyunk, annyiféle szaladjunk??! Hál isten, az elengedhetetlen, megismételhetetlen, kihagyhatatlan módszer, most is segített továbblendülni, ez pedig a csoki volt?!!!(…talán jövőre mi leszünk a Milka reklámarca????)

Mire a verseny elkezdődött, a csapat hatalmas változáson ment keresztül. Mindenki megnyugodott, illetve úgy gondoltuk, hogy kiváló lehetőség lesz belekóstolni, a nagy Skillsek világába.

Több profi Szakember, versenyző segítette a munkánkat, hogy a lehető legnyugodtabban, optimálisabban tudjunk minél magasabb szintet, minőséget nyújtani. Köztük Zalányi Bence, iskolánk, volt tanulója, jelenleg legfiatalabb Oktatója, illetve a jelenlegi Euroskills Gdanski EB-n induló, bútorasztalos versenyző.

Az első szünet délben volt, ahol a vendéglátóink, ebédre invitáltak bennünket. Ebéd után gyors szakmai konzultációt tartottunk, majd mindenki sietett vissza a műhelybe, folytatni a feladatot. A következő több mint 4 órás műhelymunkát, egy 15 perces szünet kötelező kivételével kellett végigdolgozni.

Itt már lehetett taktikázni, felkészülni a munkafolyamatok egységes, vagy épp különböző kivitelezési formáira. A három versenyző önmagához képest, óriásit dolgozott, a verseny stressz, jót tett mindannyiuknak. A végső dudaszó,16.45-kor rázta szét a hallójáratainkat, és a környék nyílászáróit.

A teljes feladatot, senkinek sem sikerült komplett készre elkészíteni. A magasra tett mérce, egy nagyon nehéz próba előszobája.

Következett a munkapadok, műhelyek rendbe rakása, takarítása. Ezen idő alatt, a több fős szakmai zsűri, ismételten különböző mérési illetve esztétikai szempontok alapján vizsgálta, pontozta a munkákat.

Az eredményhirdetés kitolódott, de a várakozás alatt, nyugodtan átbeszéltük a versenyen történteket, illetve a többi versenyző beszélgetéséből kihallottuk, hogy ők is erejükön felül teljesítettek, illetve borzasztóan elfáradtak, mint testileg, mind lelkileg.

Az eredményhirdetés hatalmas meglepetést okozott, hiszen Márton Márk, bekerült a döntőbe. ? Orosz Patrik, és Szeifert Levente becsületesen végigdolgozta a versenyt, szégyenkezésre nincs oka senkinek sem. Ezen a szakmai szinten, már az is számít, hogy honnan jön a huzat a műhelyben, tehát minden apróság ?.

Márk a 4.hellyel fogja képviselni iskolánkat a döntőben. A döntőben fog eldőlni, hogy ki fogja képviselni Magyarországot, a Worldskills Lyon Világbajnokságon Bútorasztalos kategóriában.

Bármi is legyen az eredmény, a srácok tudásukon, erejükön felül teljesítettek már eddig is. Köszönjük szépen az eddigi Pedagógiai, Szakmai segítő háttérmunkát mindenkinek!

Irány a következő kihívás…….????.

Gálpál Viktor felkészítő tanár